Konsumimi i farave në mëngjes mund të jetë një mënyrë e shkëlqyer për të përmirësuar vlerat ushqyese të dietës së përditshme. Farat janë të pasura me lëndë ushqyese si fibra, proteina, yndyrna të shëndetshme, vitamina dhe minerale.
Ja disa nga farat më të mira që mund të konsumohen në mëngjes, së bashku me sasitë e rekomanduara:
Fara Chia
Vlerat ushqyese: Të pasura me omega-3, fibra dhe proteina.
Sasia e rekomanduar: 1-2 lugë gjelle (15-30 gram).
Përfitimet: Përmirësojnë tretjen, stabilizojnë nivelet e sheqerit në gjak dhe ndihmojnë në ndjenjën e ngopjes.
Si t'i konsumosh: Mund t'i shtosh në kos, smoothies, drithëra ose t'i përdorësh për të bërë puding chia.
Fara Lini
Vlerat ushqyese: Përmbajnë fibra, omega-3, dhe lignane (një lloj antioksidanti).
Sasia e rekomanduar: 1-2 lugë gjelle (10-20 gram), të bluara për përthithje më të mirë.
Përfitimet: Përmirësojnë shëndetin e zemrës, ndihmojnë në tretje dhe reduktojnë inflamacionin.
Si t'i konsumosh: Mund t'i bluash dhe t'i shtosh në tërshërë, jogurt, apo smoothie.
Fara Kungulli
Vlerat ushqyese: Të pasura me proteina, magnez, zink dhe yndyrna të shëndetshme.
Sasia e rekomanduar: 1-2 lugë gjelle (15-30 gram).
Përfitimet: Përmirësojnë funksionin imunitar, mbështesin shëndetin e zemrës dhe ndihmojnë në forcimin e kockave.
Si t'i konsumosh: Mund t'i hidhni mbi sallata, drithëra, ose t'i përzieni në smoothie.
Fara Susami
Vlerat ushqyese: Përmbajnë kalcium, hekur dhe vitamina B.
Sasia e rekomanduar: 1 lugë gjelle (9-12 gram).
Përfitimet: Ndihmojnë në forcimin e kockave dhe përmirësojnë shëndetin e lëkurës dhe flokëve.
Si t'i konsumosh: Mund t'i shtosh mbi avokado toast, bukë, ose në sallata.
Fara Luledielli
Vlerat ushqyese: Përmbajnë vitamina E, selen dhe proteina.
Sasia e rekomanduar: 1-2 lugë gjelle (15-30 gram).
Përfitimet: Antioksidantë të fuqishëm që mbrojnë qelizat nga dëmtimi dhe ndihmojnë shëndetin e zemrës.
Si t'i konsumosh: Mund t'i përdorësh në muesli, smoothie, ose t'i hidhni mbi sallata.
Sugjerime për kombinime në mëngjes:
Smoothie me banane, spinaq, fara chia dhe fara lini.
Tërshërë e gatuar me qumësht bademi dhe një përzierje farash chia, kungulli dhe luledielli.
Kos grek me fruta të freskëta dhe fara susami ose chia.
Këto fara jo vetëm që shtojnë shije dhe teksturë në ushqimet e mëngjesit, por ndihmojnë edhe në ruajtjen e një balanci të mirë të energjisë gjatë gjithë ditës.



Si të shmangim stresin? 10 këshilla!

Produkte që nuk duhet t’i mbani kurrë në tualet!












Shenjat e një arresti kardiak!



Kompania “Meta” ndalon mediat shtetërore ruse!
